Duurzaam bouwen, Ontwikkelingen, Update

Duurzaam bouwen met Arcum in Eindhoven: NRE-terrein

Duurzaam bouwen: laat dat nou een hele opgave zijn voor veel bouwbedrijven. En dat is ook niet gek. Altijd hebben we gebouwd met het idee dat bouwen efficiënt en goedkoop moet gebeuren. En tegen die manier van bouwen lopen we nu aan want het heeft geen positieve invloed op de toekomst. Dat vraagt om een andere manier van denken, namelijk buiten kaders en oplossingsgericht. Maar het is zeker mogelijk om een gebouw te renoveren met voor het grootste deel herbruikbare materialen. Bouwbedrijf Dura Vermeer startte een pilot in Eindhoven om een duurzamere manier van bouwen te ontwikkelen. Wie ze daarvoor als samenwerkingspartner uitkozen? Je raadt het al.

 

Duurzaam bouwen staat centraal in de visie van Arcum. Lees er hier meer over.

 

In het kort: het gebouw

Al eerder hebben we op het Nutsbedrijventerrein een industrieel gebouw gerenoveerd naar creatieve broedplaats. Nu komt daar een ander gebouw bij. De voormalige machinekamer en ketelhuis op het NRE-terrein, genaamd Gebouw 8. De verbouwing is nu in volle gang. Uiteindelijk wordt de ene helft van het gebouw een werkruimte en het ander een ontmoetingsplek voor iedereen die woont en werkt op het NRE-terrein. Oplevering: maart 2021.

Het gebouw voordat we zijn begonnen met verbouwen.

 

Industrieterrein verbouwen naar woon- en werkruimtes

Gebouw 8 was in een zeer slechte en vervallen staat. Denk aan rotte daken en lekkages. Hierdoor moest het hele dak vervangen worden. Alles wordt geïsoleerd en het installatiewerk volledig vernieuwd. Er worden dakramen geplaatst net als nieuwe kozijnen. Daarnaast wordt in de gevel het voegwerk eruit gekapt en vervangen. Versleten of kapotte stenen worden hersteld of vervangen. Dit allemaal wordt op een duurzame manier gerealiseerd. Maar hoe dan?

 

Een overzicht van duurzame keuzes die we maken:

   • Gebruik van ‘tweede-leven’ materialen;

   • Gebruik van hernieuwbare grondstoffen;

   • Werken met lokale bedrijven;

   • Leveranciers vragen om inzet van duurzame materialen;

   • Herstellen i.p.v. vernieuwen.

 

Duurzaam bouwen met ‘tweede-leven’ materialen

Huh, is dat net zoiets als tweedehands? Jazeker, en dat is goed te doen. Zo is het dak er al in zijn volledigheid afgehaald en vervangen door een (al bestaand) ander dak. Het is even zoeken, passen en meten maar het is gelukt om een dak te vinden dat nu perfect past.

Op deze manier proberen we het gehele pand te renoveren en te verbouwen. Dat betekent dat Arcum constant op zoek is naar tweede-leven materialen. Zoals dus het dak, maar denk ook aan gebruikt hout, deuren, stenen en zelfs de wc’s!

 

Dit dak bestaat volledig uit tweede-leven materiaal.

Het isolatiemateriaal gemaakt van gedroogd gras.

 

Duurzaam bouwen met hernieuwbare grondstoffen

Al doen we ons best, het hergebruik van materialen is niet altijd mogelijk. Als dat het geval is zoeken we naar materialen die gebouwd zijn met hernieuwbare grondstoffen. Dat zijn (bijna) onuitputtelijke grondstoffen waarvan de voorraad in een korte periode kan worden hersteld.

 

De hernieuwbare grondstoffen die wij gebruiken voor Gebouw 8:

   • Isolatiemateriaal gemaakt van gedroogd gras;

   • Afwerkpanelen geperst van papierpulp;

   • Gebruik van afvalhout van een trappenfabriek.

 

Waarom de samenwerking met Dura Vermeer?

Dura Vermeer is een bouwbedrijf uit de randstad en zij zijn eigenaar van het pand. Doordat het pand zo vervallen was en de functie totaal vernieuwd moest worden, werd dit gebouw interessant voor een pilot. Hoe gaat het als je een gebouw volledig duurzaam wilt verbouwen? Naast duurzame materialen uit de regio hoort -in lijn met hun visie- daar een lokale aannemer bij. Daarom heeft Dura Vermeer ons benaderd. We kenden elkaar en zij kenden onze visie omtrent duurzaam bouwen.  

 

Een samenwerking werd geboren en nu is Arcum de aannemer op locatie. We regelen alles van a tot z: we sturen de bouw aan en zorgen voor alle materialen.

 

 

Wat zijn de uitdagingen van duurzaam bouwen?

Werken met gebruikt materiaal is altijd meer tijd consumerend dan werken met nieuwe materialen. Het moet gezocht en gevonden worden en iets repareren kost altijd meer tijd dan het vervangen. Nog een uitdaging is om het net zo te maken als het origineel. Gebouw 8 is namelijk een monumentaal pand dat moet blijven zoals het er vroeger uitzag. De laatste uitdaging is werken met soms nieuwe en onbekende materialen. Dat vraagt altijd iets meer tijd. 

 

Het vervangen van het dak door een tweede-leven dak

 

Waarom blijven veel bouwbedrijven achter in duurzaam bouwen?

Nou, dat leggen we je uit. Want heel gek is dat niet. Het is namelijk een hele klus om een bepaalde manier van bouwen bijna geheel over de boeg te gooien en iets nieuws te gaan doen. Toch zal dat moeten gebeuren.

 

Bedrijven missen vaak de kennis, dus deze moet opgedaan worden. Daar gaat nou eenmaal veel tijd inzitten want duurzaam bouwen wijkt af van de standaard. Het kost tijd, geld en is minder efficiënt. Er zal nou eenmaal tijd overheen gaan willen we een totale verandering in de bouw zien. Maar…

 

Arcum is een jong bedrijf met een ontstaansvisie die gericht is op een duurzame toekomst. Dat maakt ons zeer creatief en flexibel omtrent duurzaam bouwen.

 

Wil jij met ons kennismaken?

We ontmoeten graag mensen met een gelijkgestemde duurzame visie.

Neem gerust contact met ons op. Dan drinken we een bak koffie, delen we kennis en kunnen we kijken of er een mooie samenwerking ligt.

Harro van de Beek

harro@arcumbv.nl

 

Author


Avatar

Harro van de Beek

Mede-oprichter en directeur Arcum BV. Samen met mijn compagnon Berrie Dellevoet run ik sinds 2018 Arcum BV. We hebben al vele mooie projecten mogen opleveren en vormen ondertussen een hecht team met ‘onze’ jongens.