Update

Leerwerkplek voor jongeren van Baass Eindhoven

Waarom proberen we anderen niet iets vaker te helpen? Dat was de gedachte die Arcum afgelopen jaar had. Want naast de aarde helpen door duurzaam te bouwen, willen ze ook klaarstaan voor hun medemens. Daarom biedt Arcum een leerwerkplek aan voor jongeren van Baass. Op die manier vinden deze jongeren hun plek terug op de arbeidsmarkt. Maar wat houdt dit precies in?


Wat is Baass?

“Jongeren vanaf dertien jaar, met een liefdevolle schop onder hun kont, weer op het juiste pad krijgen”, – aldus Baass oprichter Syl van Beek. Het is het doel van de stichting om de jongeren weer terug het onderwijs in te krijgen of in het werkveld. Om dat voor elkaar te krijgen hanteren ze een stappenplan dat iedere jongere moet doorlopen. Duur: in de praktijk doen ze er al gauw een jaar over. Na afronding van het hele traject gaan sommigen werken op een leerwerkplek.




Wat voor traject doorlopen de jongeren?

Baass biedt maatwerktrajecten aan die plaatsvinden in de vrije natuur, in een Spartaanse gym en op Sectie-C in Eindhoven. De trajecten bestaan uit trainingen die gericht zijn op het verbeteren van de fysieke gezondheid, mentale weerbaarheid en de sociale vaardigheden. En daar komt de achtergrond van oprichter Syl goed van pas. Vijf jaar lang heeft Syl voor defensie gewerkt, en die manier van werken past hij toe bij de begeleiding van de jongeren.

Syl: “We zitten heel erg op veiligheid en de basis. Sommigen jongeren lopen al jaren bij hulpverleningsinstanties. Zij zijn het vertrouwen kwijtgeraakt in volwassenen. Dat proberen we te herstellen door te zeggen wat we doen, en doen wat we zeggen.”




Wat houdt een leerwerkplek in?

Zodra de jongeren klaargestoomd zijn voor het werk in de samenleving, komt Arcum naar voren. De jongere komt bij Arcum binnen en zal stap voor stap meegenomen worden in het dagelijkse werk. Het is ten slotte niet niks om bij een vreemd bedrijf binnen te stappen en als jongere met een rugzak je er vertrouwd te voelen. Daar is goeie begeleiding bij nodig. Andere plekken waar de jongeren terechtkomen zijn bijv. bij een tatoeëerder, cateraar, in een muziekstudio en bij een fotograaf.

Bij Arcum is er één centrale begeleider die ervoor zorgt dat er duidelijk gecommuniceerd wordt zodat de jongere weet waar hij aan toe is. Daarnaast begint het leerwerktraject met een kennismaking van het vak door kleine klussen aan te bieden. Op die manier leidt Arcum ze op in de bouw. Zodra de klik en het vertrouwen er is, bouwt Arcum verder op de behoeftes van de jongeren. Waar willen ze naartoe groeien? Wat is hun droom? Wil je een diploma halen of officieel in dienst bij Arcum? Dan gaan ze daar samen voor zorgen. Op die manier werkt er nu iemand in dienst die al enkele jaren meedraait binnen Arcum.


Baass




Waarom biedt Arcum een leerwerkplek aan?

Harro (co-founder Arcum): “Een maatschappelijke bijdrage leveren doet ons goed. We weten hoe het kan zijn als je tijdelijk buiten de samenleving staat. Om weer mee te kunnen draaien heb je niet alleen eigen motivatie, maar ook een fijne, veilige werkplek nodig. En wij halen er nieuwe medewerkers uit die we naar onze visie helemaal van begin af aan kunnen inwerken.”

Tussen de jongeren die begeleid worden bij Baass, lopen er veel rond die het interessant vinden om met de handen te werken. Daarom zit werken in de bouw in hun interesseveld. Zijn het alleen maar jongens? Toevalligerwijs wel. Maar dat neemt niet weg dat meiden ook hartstikke welkom zijn.




Waarom is de leerwerkplek bij Arcum een succes?

Syl: “Arcum is een klein en hecht bedrijf zonder allerlei managementlagen. Daardoor kunnen ze een intensieve band opbouwen met de jongeren. De oprichters Harro en Berrie komen niet uit de zorg, maar ze hebben er wel oog voor.”


Baass in Eindhoven begeleidt nu 40 jongeren naar studie of werk, en wordt gerund door Syl van Beek, Dulcia Evers en Liz van Beek. Mocht je interesse hebben om een leerwerkplek aan te bieden, neem dan zeker contact met ze op.

Author


Avatar

Harro van de Beek

Mede-oprichter en directeur Arcum BV. Samen met mijn compagnon Berrie Dellevoet run ik sinds 2018 Arcum BV. We hebben al vele mooie projecten mogen opleveren en vormen ondertussen een hecht team met ‘onze’ jongens.