Duurzaam bouwen, Project

Betaalbaar duurzaam bouwen dankzij samenwerking in een CPO-project.

Duurzaam bouwen kan flink in de kosten lopen. Een CPO maakt het mogelijk om op een duurzame én betaalbare manier te bouwen. Bij een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) ontwikkel je samen met een groep een eigen woningbouwproject. Dit betekent dat je zelf bepaalt wat er gebouwd wordt, wie het bouwt en hoe het gebouw eruit komt te zien. Doordat het hele bouwproces in eigen beheer is, zijn de mogelijkheden op het gebied van duurzaam bouwen bij CPO’s vaak groter dan bij reguliere bouwprojecten. Hoe gaat zoiets er aan toe? We nemen je mee!

Duurzame bouw van drie huizen in Eindhoven

Het voormalige Philipsterrein Vredesoord is vanaf 2017 langzaam maar zeker door woningstichting Trudo omgetoverd tot woonwijk. Wat voorheen braakliggend terrein was, is nu een bloeiende woonwijk met veel verschillende soorten bebouwing. Naast de reguliere bouw door Trudo zelf, zijn verschillende kavels ter beschikking gesteld voor groepen mensen om zelf invulling aan te geven. Zij konden een ontwerp indienen, waarna Trudo de groepen heeft geselecteerd. Zo ook CPO project Case Study House 040. Het ontwerp van deze drie huizen is door de toekomstige bewoners zelf gemaakt. Bij het ontwerp is rekening gehouden met duurzame manieren van bouwen.

Houten constructie als onderdeel van een volledig duurzaam CPO project

Bouwen met duurzaam materiaal: hout

Op de fundering na, zijn deze huizen bijna volledig uit hout opgetrokken, waaronder het totale frame. Dit is daarna bekleed met houten gevelbekleding en voorzien van Accoya houten kozijnen. Ook de binnenwanden zijn bekleed met hout. Hout is het natuurlijkste en duurzaamste bouwmateriaal ter wereld. Het is een milieuvriendelijk materiaal. Het hout waarmee wij werken heeft een FSC of een PEFC keurmerk. Dit betekent dat het uit een duurzaam beheerd bos komt, waarbij bij de kap rekening wordt gehouden met de ecologische functie van het bos. Daarnaast wordt voor elke boom die gekapt wordt, een nieuwe boom geplant. Hout is naast duurzaam, ontzettend comfortabel en aangenaam. Hout ademt, werkt vochtregulerend en isoleert zowel warmte (wel 10 keer beter dan steen!) als geluid uitstekend.

Energiezuinig met zonnepanelen en stadsverwarming

Zonnepanelen zullen voor de opwekking van energie gaan zorgen. De huizen zijn aangesloten op stadsverwarming, dus niet op gas. Hierbij wordt de restwarmte van omliggende fabrieken en elektriciteitscentrales opgevangen en naar een overdrachtsstation getransporteerd, waarna het via leidingen in de aangesloten gebouwen terechtkomt als warm water. Door van stadsverwarming gebruik te maken, stoten deze huizen zo’n 60% minder CO2 uit dan huizen die op gas aangesloten zijn.

Voorbeeld van een duurzaam groen dak met beplanting en zonnepanelen door Arcum BV aannemer in Eindhoven.

Geen dakpannen, maar een duurzaam groen dak

Op het dak komt een zogenaamd groen dak: een dak begroeid met planten, kruiden en grassen. Een groen dak bestaat uit een substraatlaag, waarin de begroeiing wordt beplant. Daaronder ligt een drainagelaag. Deze laag vangt overtollig water op, na bijvoorbeeld flinke regenval. De laag zorgt ervoor dat de wortels van de planten niet te nat blijven. Onder deze lagen ligt worteldoek.  Door gebruik te maken van een groen dak, wordt regenwater opgevangen wat leidt tot minder wateroverlast. Daarnaast filter het stofdeeltjes uit de lucht met een schonere lucht tot gevolg en dempt het omgevingsgeluid.  De aanplant van een groen dak verhoogt het de biodiversiteit in de omgeving: vogels, vlinders en bijen gedijen goed op groene daken. Ook werkt een groen dak isolerend: dat scheelt in de stookkosten en uitstoot van C02. Het werkt energiebesparend en verhoog het rendement van zonnepanelen.

Duurzaam bouwen & betaalbaarheid hand in hand

Al met al is het CPO project Case Study House 040 een inspirerend voorbeeld van hoe duurzame en energiezuinige bouw eruit kan zien. Door de krachten te bundelen heeft deze groep particulieren het voor elkaar gekregen om eigentijdse, duurzame, maar ook zeker betaalbare woningen te bouwen. We zijn er trots op dat we als aannemersbedrijf bij mogen dragen aan dit project. Het is inmiddels een van de vele CPO projecten die we hebben gedaan. Ben jij benieuwd wat wij voor jouw duurzame CPO project kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!  

Author


Avatar

Harro van de Beek

Mede-oprichter en directeur Arcum BV. Samen met mijn compagnon Berrie Dellevoet run ik sinds 2018 Arcum BV. We hebben al vele mooie projecten mogen opleveren en vormen ondertussen een hecht team met ‘onze’ jongens.